Indicatie, hoe zit dat?

Over ZorgZwaartePakketten

Voorheen kreeg u in een woonzorgcentrum alle mogelijke zorg. Dat is nu niet anders, maar met de komst van de zogeheten ZorgZwaartePakketten (ZZP’s) ligt vast op welke soort zorg en begeleiding u een beroep kunt doen. U bepaalt voor een belangrijk deel zélf hoe u de geïndiceerde zorg wilt invullen. 

Zorgprofielen

Wat is een zorgprofiel?

In een zorgprofiel staat waar u hulp bij nodig hebt en welke zorg en begeleiding u mag verwachten. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het wassen of aankleden, maar ook behandeling of begeleiding als gevolg van een ziekte. Welk zorgprofiel voor u geldt, bepaalt het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Omdat niet iedereen dezelfde zorg nodig heeft, zijn er verschillende Zorgprofielen. Die variëren van licht tot zwaar. Hoeveel zorg u krijgt, wordt uitgedrukt in een gemiddeld aantal uren per week voor woonzorg, dagbesteding en behandeling. Een zorgprofiel heette eerder een zorgzwaartepakket (zzp).

Zorgprofielen als basis voor onze afspraken

U voert voor een belangrijk deel de regie over uw zorg. Uw zorgprofiel vormt de basis voor uw zorgplan, waarin de afspraken staan over zorg en dienstverlening.

Wat is er binnen een zorgprofiel allemaal mogelijk?

Er zijn verschillende zorgprofielen ontwikkeld, omdat niet iedereen dezelfde zorg en begeleiding nodig heeft. Er zijn lichte pakketten met weinig zorg en begeleiding en zware pakketten met meer zorg en begeleiding.

Voor elk zorgprofiel, of dat nu heel licht of zwaar is, heeft u een aantal keuzemogelijkheden. Hiermee kunt u de zorg krijgen die het beste bij u past. Daar hoort ook welzijn bij. Zo weet u steeds precies welke zorg u van ons mag verwachten. Daarbij gaat het niet alleen om de hoeveelheid, maar ook over de zorgkwaliteit, de bereikbaarheid en deskundigheid van onze medewerkers.

Meer weten?

Bel ons gerust voor meer informatie. We nemen er graag de tijd voor. U kunt ons bereiken via 0516 568 770. U kunt uw vraag natuurlijk ook via e-mail stellen.

Indicatie

Wanneer u door ziekte, een beperking of door ouderdom afhankelijk wordt van anderen, staat u voor veel vragen. Hoe moet het met douchen en aankleden? Kan ik zelfstandig blijven wonen of juist niet? Wat zijn de kosten? De eerste stap is een indicatie: uw ‘toegangsbewijs’ voor zorg. 

Indicatie

Indicatie verzorging en verpleging

De kosten van de verpleging en verzorging die wij aanbieden, worden betaald uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Om deze zorg te krijgen, heeft u een indicatie nodig.

Deze indicatie kunt u aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Uiteraard helpen we u hier graag bij. Zodra wij van het CIZ uw indicatie hebben ontvangen, nemen wij contact met u (of uw vertegenwoordiger) op. Daarna kijken we samen welke zorg voor u geschikt is.

Voor het verkrijgen van zorg betaalt u een eigen bijdrage. De hoogte is afhankelijk van uw (gezamenlijk) inkomen. Voor verpleeghuis- of verzorgingshuiszorg betaalt u een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage.

Indicatie zorg en ondersteuning thuis

U kunt bij ons kiezen uit verschillende soorten ondersteuning in uw thuissituatie. U kunt verpleging en verzorging ontvangen, maar ook hulp bij het huishouden. We leggen u graag voor hoe u hier voor in aanmerking komt.

Verpleging en verzorging wordt betaald uit de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Om Wmo-zorg te krijgen, heeft u altijd een indicatie nodig. Hierin staat welke zorg u nodig heeft en hoeveel. U krijgt deze indicatie van de gemeente

Huishoudelijke hulp kan ook worden betaald uit de Wet maatschappelijke ondersteuning, mits u hiervoor een indicatie heeft verkregen van de gemeente. Deze indicatie kunt u aanvragen via het Wmo-loket van uw gemeente.

U kunt ons ook inschakelen vanuit een Persoonsgebonden Budget (PGB) of particuliere thuiszorg (voor eigen rekening). We zorgen niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren en gezinnen. Gewoon iedereen die behoefte heeft aan zorg in zijn of haar thuissituatie.

Meer weten?

Bel ons gerust voor meer informatie. We nemen er graag de tijd voor. U kunt ons bereiken via 0516 568 770. U kunt uw vraag natuurlijk ook via e-mail stellen. 

Wmo

In Nederland vinden wij het belangrijk dat iedereen zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Dat is prachtig, maar op oudere leeftijd kan het gebeuren dat u ondersteuning kunt gebruiken. Bijvoorbeeld op het gebied van vervoer of het huishouden. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) draagt hier zorg voor. 

Wmo

Ondersteuning in het dagelijks leven

De Wmo regelt onder andere dat mensen die hulp nodig hebben in het dagelijkse leven ondersteuning krijgen van hun gemeente. Hiervoor is een Wmo loket opgezet, dat elke gemeente in het leven heeft geroepen.

Wmo loketten in uw gemeente

De Wmo loketten van de gemeenten zijn op de hoogte van allerlei voorzieningen en instanties bij u in de buurt en geven hierover informatie en advies. De medewerkers van het loket kunnen uw vraag niet altijd zelf behandelen. Zij verwijzen u dan door naar Zorggroep Liante of een andere (zorg)aanbieder.

Wmo-voorzieningen

U kunt bij het loket WMO onder andere de volgende voorzieningen aanvragen:

  • hulp bij het huishouden
  • rolstoel
  • een vervoersvoorziening, zoals een pasje voor het Aanvullend Openbaar Vervoer of een scootmobiel
  • een woningaanpassing of losse woonvoorziening
  • een gehandicaptenparkeerkaart of -plaats

Mantelzorgers

Het Loket Wmo geeft ook informatie en advies over mantelzorg. U kunt als mantelzorger k een aantal ondersteuningsgesprekken aanvragen. Het loket kan ook bemiddelen en tijdelijke ondersteuning regelen als een mantelzorger ziek wordt of met vakantie wil.

Meer weten?

Bel ons gerust voor meer informatie. We nemen er graag de tijd voor. U kunt ons bereiken via 0516 568 770. U kunt uw vraag natuurlijk ook via de mail stellen.