Anders werken in de Zorg: Samen met talent!

Vanuit het project Anders Werken in de Zorg, dat zich onder andere bezighoudt met innoveren binnen de zorg, hebben we als Zorggroep Liante een voorstel gedaan voor het thema ‘Samenwerken met Talent’. Daarop hebben we een subsidie gekregen. Dit project is ingezet op Sickenga-Oord in Wolvega.

Sociaal Werk en Maatschappelijke Zorg

De opleiding Sociaal Werk van het Friesland College is met een pilot gestart waarbij het eerste schooljaar een zogenoemd oriëntatiejaar is geworden. Dit betekent dat studenten in het eerste jaar ervaring op kunnen doen bij twee domeinen: Sociaal Werk en Maatschappelijke Zorg. Na deze ervaring kan een student een keuze maken die echt bij hem/haar past. Zo kan de krapte op de arbeidsmarkt aangepakt worden, omdat de opleidingskeuze gerichter wordt gemaakt en er mede daardoor meer motivatie is voor de gekozen opleiding. En dit voorkomt uitval. 

Studenten bij Zorggroep Liante

Bij Zorggroep Liante werken we al langer samen met opleidingen als Verzorgende IG, Maatschappelijke Zorg en Verpleegkundige. Sinds kort hebben komen er ook studenten van de opleiding Sociaal Werk bij ons stage lopen. Tjitske (praktijkopleider) laat weten dat het een positieve uitwerking heeft, studenten zijn erg creatief en er worden leuke activiteiten georganiseerd. Denk aan dansmiddagen, muziek maken met bewoners maar ook spelletjes spelen. Het is een welkome aanvulling op Zorg & Welzijn.

Francoise (welzijnscoach) laat daarbij weten dat studenten ook positieve reuring brengen bij onze bewoners. Zo kwam het onderwerp ‘feestje’ een keer boven tafel; een student vertelde over een feestje waar hij was geweest waarna een bewoner een opmerking maakte en zij samen in een mooi gesprek kwamen over hoe vroeger feestjes werden gevierd en nu. Interesse over en weer, hoe mooi is dat!? Ook dat motiveert om in dit vakgebied te blijven en de krapte op de arbeidsmarkt te verkleinen.

Pilot heeft een positief resultaat

Als Zorggroep Liante hebben we in deze pilot geïnvesteerd met behulp van de verkregen subsidie. De pilot heeft een mooi resultaat opgeleverd. Studenten zijn erg gemotiveerd en weten waar hun talenten liggen waardoor ze een gedegen keuze maken voor hun arbeidstoekomst. Anderzijds is de komst van de nieuwe stagiaires een welkome aanvulling op het welzijn van de bewoners. Samenwerken met talent!

Friesland College heeft over bovenstaande een mooi artikel geschreven in samenwerking met praktijkopleider Tjitske Bron en welzijnscoach Francoise Lyon. Lees hier het artikel op pagina 8-11 in ‘In de praktijk’ of klik op onderstaande afbeelding.

Laatste nieuws

Specifieke vragen of spoed?

Neem direct contact op.

Lees voor